Energie-efficiënt en duurzaam wonen

Energie-efficiënt en duurzaam wonen

Other articles

Energie-efficiënt en duurzaam wonen met vloerverwarmingEnergie-efficiënt en duurzaam wonen

 

Vloerverwarming biedt een aangenaam en gezond verwarmingssysteem voor woningen. Bovendien scoort het erg hoog qua energie-efficiëntie en duurzaamheid in vergelijking met conventionele verwarming. Wazen energie-efficiënt en duurzaam wonen is ook een belangrijk vraagstuk. Dit maakt vloerverwarming een voordelige en verantwoorde keuze om je huis mee te verwarmen.

 

Zachte, gelijkmatige warmte

In tegenstelling tot radiatoren, die de lucht direct verwarmen, geeft vloerverwarming een zachte, gelijkmatige warmte af via de vloeroppervlakte. Dit zorgt voor een hoger thermisch comfort. De luchttemperatuur hoeft niet zo hoog te zijn om toch prettig warm te zijn. Bovendien ontstaan er geen koude luchtvellen in de ruimte. Deze hulp heb je een energie-efficiënt en duurzaam wonen.

 

Lagere temperatuur volstaat

Doordat de hele ruimte gelijkmatig wordt verwarmd, kan de verwarming bij vloerverwarming een aantal graden lager staan. Dit leidt tot forse energiebesparingen. Een ideale thermostaatstand is rond de 19-21 graden Celsius, terwijl dat bij radiatoren doorgaans 22-24 graden is.

 

Geen warmteverlies

Bij vloerverwarming wordt de warmte direct overgedragen aan de vloer en van daaruit in de ruimte. Er is geen warmteverlies door convectie of straling zoals bij radiatoren, waar de warme lucht omhoog stroomt. Dit maakt vloerverwarming tot 15% energie-efficiënt.

 

Laagst mogelijke retouretemperatuur

Verwarmingsbuizen in vloeren hebben een groot oppervlak en geven hun warmte geleidelijk af. Hierdoor kan de retouretemperatuur van het water laag blijven, rond de 25-30 graden. Dit zorgt voor extra brandstofefficiëntie bij de cv-ketel.

 

Geschikt voor alle vloeren

Vloerverwarmingssystemen zijn geschikt voor hout, laminaat, terrazzo, tegels en natuursteen. Dit maakt het een flexibele verwarmingsoplossing die bij alle interieurstijlen past. Vloeren blijven ook droog en schimmelvrij dankzij de constante warmte-aanvoer. Dit zal uw comfort en zuinigheid verbeteren.

 

Geen stofontwikkeling

In tegenstelling tot radiatoren stoot vloerverwarming geen stof of allergenen de lucht in. Dit maakt het een gezondere verwarmingsoptie, bijvoorbeeld voor mensen met stofallergieën en is ook nog eens meer energie-efficiënt. Ook komen schimmel en houtrot minder voor door de betere luchtvochtigheidsregulatie.

 

Duurzame materialen

Vloerverwarmingssystemen zijn langdurig en duurzaam van materiaalgebruik. De buizen zijn doorgaans gemaakt van kunststof of koper en hebben een levensduur van 25 tot 50 jaar. Ook bestaan duurzame systemen met warmtepomp of zonnepanelen voor groene stroom.

 

Lage installatiekosten

Met een begininvestering valt vloerverwarming anno 2022 ruim binnen de mogelijkheden. De totale levensduurkosten zijn bovendien lager door de brandstofbesparing. Onderhoud is minimaal en reparaties zelden nodig gezien de lange levensduur van de materialen.

 

Kortom is vloerverwarming energie-efficiënt, duurzaam, gezond en comfortabel. Het draagt bij aan een aangenaam warmtegevoel terwijl rekening wordt gehouden met het klimaat. Vloerverwarming is dan ook een voordelige en verantwoorde manier om je huis mee te verwarmen.

Lees meer over de energie-efficiëntie van uw huis

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}